Forklift Çeşitleri Nelerdir?
Fabrika, gümrük, antrepo ve depo gibi ağır yüklerin depolandığı yerlerde kullanılan forkliftler, taşınan yükün özelliğine ve kullanım alanına bağlı olarak farklı model seçenekleri içinden tercih edilebilir. İstiflenen yükün özellikleri ve zemin koşuları da forklift seçiminde etkili olan hususlar içinde yer alır. Kullanım alanına ve iş planına göre tercih edebileceğiniz forklift türlerine yakından göz atalım.
Güç Kaynağına Göre Forkliftler
Forkliftler elektrik, LPG ve dizel gibi farklı güç kaynakları ile çalışabilir. Güç kaynağına göre sınıflandırılan forklift modelleri şunlardır:
Dizel Forkliftler
Yüksek tork ve kesintisiz güç sağlayan dizel forkliftler, ağır çalışma koşullarında kullanıma uygundur. Alt devirlerde yüksek tahrik hattı torku üretebilen dizel motorlu forklift modelleri, ağır ve değerli malların istiflenmesi, depo içinde taşınması ve yüklenmesi süreçlerini hızlandırır. Açık veya yarı açık alanlarda kullanım için ideal olan dizel modeller, geniş görüş açısı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde operatörlere büyük kolaylık sağlar.
Elektrikli Forkliftler
Sessiz, stabil ve konforlu bir şekilde çalışan elektrikli forkliftler, genellikle depo veya antrepo gibi alanlarda raf düzeni sağlamak amacıyla kullanılır. Gücünü elektrikli motordan alan forklift türleri, sıfır emisyon değerleri sayesinde kapalı alanlarda kullanıma uygundur. Kontrolü geleneksel forkliftlerden daha pratik olan elektrikli modeller, sabit batarya veya değiştirilebilir akü panelleri üzerinden şarj edilebilir.
LPG’li (Propan) Forkliftler
Elektrikli ve dizel forkliftlere kıyasla daha uygun fiyatlarla satın alınabilen LPG’li forklift türleri, özellikle açık alan kullanımları için idealdir. Yakıt kaynağı propan tüpler üzerinden sağlandığı için kesintisiz ve sabit çalışma olanağı sunar. Güçlü motor seçenekleri ile gelen LPG’li forkliftler, dizel modellere önemli bir alternatiftir.
Hareket Sistemine Göre Forkliftler
Forklift üzerinde yol alırken ve palete alınan yükü yerleştirirken en optimum güç seviyesini kullanmak gerekir. Makine gücünü yüke ve zemin koşullarına uygun olarak ayarlamak da önemlidir. Farklı hareket sistemleri ile kullanım ihtiyacına özel çözümler üreten forklift modelleri şunlardır:
Manuel Forkliftler
Debriyajlı forklift olarak da bilinen bu modellerde motor ve kontrol düzenlerine aktarılan güç; debriyaj, şanzıman, aks ve diferansiyel gibi aktarma donanımları üzerinden sağlanır. Kullanımı daha fazla tecrübe gerektiren debriyajlı modeller, sanayi tipi ağır yüklerin taşınması için idealdir.
Otomatik Forkliftler
Motordan alınan gücü tork konvertörü ile tekerleklere ve taşıma sistemine aktaran otomatik modeller hem kullanım kolaylığı hem de güvenli çalışma düzeni ile öne çıkar.
Hidrolik Destekli Forkliftler
Yürütme ve aktarma sistemlerinde hidrostatik pompa ve motor kullanılan yeni nesil forkliftler, stabil ve güçlü bir kullanım sağlar. Hidrolik desteğiyle çalışan modeller, kesintisiz ve hassas çalışma gerektiren iş kollarında sıklıkla tercih edilir.
Elektrik Motorlu Forkliftler
Tamamen elektrik gücüyle çalışan forklift çeşitleri, depo gibi kapalı alanlarda mal indirme, istifleme, raf düzeni sağlama ve hafif yük çekme gibi işler için kullanılır.
Tasarımlarına Göre Forkliftler
Tasarımlarına göre sınıflandırılan forklift modelleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Dengeli Forklift
En popüler modellerinden biri olan dengeli forkliftler, makinenin ağırlık merkezini yük durumuna uygun olarak dengeleme özelliğine sahiptir.
Üç Tekerlekli Forklift
Ön tarafta iki, arkada da tek tekeri bulunan forkliftler, üst düzey manevra kabiliyeti sayesinde dar ve sıkışık alanlarda dahi kolayca kullanılabilir.
Sık Depolama Forklifti
Aks aralığı ve tekerlek genişliği dar olan sık depolama forklift çeşitleri, raf sistemlerinde ve kısıtlı depolama alanlarında yüksek istifleme yapmayı kolaylaştırır.
İşlerinizin aksamaması için forklift bakımlarının düzenli aralıklarla yapılması da son derece önemlidir. Bakım ve onarım sürecinde ihtiyacınız olan forklift yedek parça seçeneklerine partsbul.com kolaylığıyla ulaşabilir, avantajlı ödeme imkanlarıyla alışveriş yapmaya hemen başlayabilirsiniz.