Akülü Forklift ve Dizel Forklift Karşılaştırması

14-09-2023 15:00
Akülü Forklift ve Dizel Forklift Karşılaştırması

Forkliftler, malzemeleri güvenli ve verimli bir şekilde taşımaya yardımcı olan çok yönlü iş makineleridir. Ağır malzemeleri taşıyan, stoklayan ya da nakleden herhangi bir deponun veya iş yerinin hayati bir parçası olan bu makineler, akülü ve dizel olmak üzere ikiye ayrılır. Hem dizel hem de akülü forkliftler temelde aynı işi yapar. Malzemeleri bir yerden bir yere kaldırmak, yüklemek, boşaltmak ile birlikte güvenle taşımakta da görevlidir. Aynı görevi üstlenseler de iki forklift kullanım alanları ve yetenekleri açısından birbirinden ayrılır. Bu forkliftlerin birbirinden farkı, kullanım alanları ve avantajlarını öğrenerek işletmeniz için en iyisinin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.

Akülü Forklift Avantajları Nelerdir?

Akülü forkliftler, adından da anlaşılacağı gibi çalışma gücünü bir aküden alır. Perakende operasyonlarında, marketlerde, üretim merkezlerinde kullanılan bu makineler; yakıt maliyetlerinde ve çevre bilincindeki artışla popüler hale gelmiştir. 

Akülü forklift avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Minimum Kirlilik: Akü ile çalıştığı için karbon monoksit gibi zararlı emisyonlar yaymaz. Böylece daha sağlıklı bir ortamda çalışılmasına destek verir. Bu özelliği ile kapalı alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
  • Sessiz Çalışma: Dizel alternatiflerine göre oldukça sessiz çalışır. Bu durum da çalışan kişilerin birbirini daha rahat duymasına yardımcı olur. 
  • Kolay Bakım: Akülü forkliftlerin bakımı nispeten daha kolaydır. Sadece, eğitimli kişilerin gerektiğinde aküyü kontrol etmesi gerekir.
  • Kolay Manevra: Dizel alternatiflerine göre daha küçük olan akülü forkliftleri kullananlar, koridor ve köşe gibi alanlarda daha rahat manevra yapabilir. Ayrıca akülü forklift operatörünün debriyaj kullanması gerekmez. Bu durum da kullanımı kolaylaştıran etkenler arasındadır. 

Dizel Forklift Avantajları Nelerdir?

İçten yanmalı forkliftler olarak da adlandırılan dizel forkliftler sağlam tasarımları sayesinde inşaat ve tarımdan bahçe malzemeleri taşıyıcılığına kadar birçok sektörde çok yönlülük sağlar. Dizel yakıt ile çalışan bu makinelerin en büyük avantajı, engebeli arazilerin bile üstesinden gelebilecek güçte tasarlanmış olmalarıdır. 

Dizel forkliftlerin avantajları şöyledir:

  • Boyut: Akülü forkliftlere göre daha büyük ve ağırdır. Bu tasarımı sayesinde dizel forkliftler, açık mekanlarda kullanmak için idealdir.
  • Yük Kapasitesi: Akülü modellerin taşıyabileceğinden daha büyük ve ağır olan yüklerde kullanılabilir. Yükü fazla olmasına rağmen daha kolay hızlanabilmesi de dizel forkliftin avantajları arasındadır. 
  • Daha Yüksek Tork: Dizel forkliftler, büyük motorlarla çalışır. Büyük motorlar, daha fazla güç kapasitesi sağlar. Bu nedenle eğimli yüzeylerde çekme ve hareket etme için idealdir.
  • Daha Uzun Çalışma Süresi: Dizel forkliftler, yakıtları bitmeden uzun süre çalışır. Yakıt bittiğinde doldurmak ise sadece birkaç dakika alır. 

Akülü Forklift ve Dizel Forklift Farkı Nedir?

Akülü ve dizel forkliftin en büyük farkı, kullanım alanlarıdır. Akülü forkliftler hem manevra kabiliyeti hem de sessiz çalışma özelliğiyle iç mekanda çalışmak için en iyi seçeneklerdir. Daha kompakt olan akülü forklift dar dönüş noktalarının, koridorların olduğu alanlarda ve çok sayıda insanın birlikte çalıştığı depolarda kolayca kontrol edilebilir. Dizel forkliftler ise hava koşullarına ve engebeli arazilere uygun şekilde tasarlandığından dış mekanlarda verimlilik sağlar. Boyutları, güç kapasiteleri; şantiyeler, tarım arazileri, nakliye tersaneleri gibi alanlarda en iyi sonucu verir. Bu iki iş makinesinin birbirinden farklarından birisi de bakım maliyetleridir. Özellikle akülü forkliftin bakımı, dizele göre daha ekonomik olur. Ayrıca akülü forkliftlerin yedek parçaları daha kolay temin edilebilir. Partsbul tam da bu noktada size yardımcı olur. Hem akülü hem de dizel forkliftlerin ihtiyacınız olan tüm yedek parçalarını en uygun fiyatlarla Partsbul’dan temin etmeniz mümkündür. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.