Forklift Arızalarının Önüne Geçmek İçin 5 Yöntem

11-09-2023 12:27
Forklift Arızalarının Önüne Geçmek İçin 5 Yöntem

İş süreçlerinin aksamasına neden olabilen forklift arızaları, yüksek işletme giderlerine yol açabilecek önemli bir sorundur. Manuel, hidrolik veya elektronik yüzlerce parçaya sahip olan forkliftler, zaman içinde farklı noktalardan arıza verebilir. Motor, hidrolik sistem, asansör mekanizması, makine bağlantıları, direksiyon, şanzıman ve elektronik aksam, arıza verebilecek başlıca donanımlar içinde bulunur.

Forklift Arızaları Nelerdir?

Forkliftler, yoğun çalışma koşulları nedeniyle farklı yerlerden arızalanabilir, kısmen veya tamamen kullanım dışı kalabilir. Şanzıman dişlileri, basınç müşürü, selenoid valfleri, fren setleri, hidrolik filtreler, hortum makaraları ve keçeler, sık arıza veren donanımlardır. Bu parçaların düzenli aralıklarla yenilenmesi ve bakımlarının aksatılmaması gerekir.

Forklift Arızalarını En Aza İndirmek için Neler Yapılabilir?

Forklift arızalarının önüne geçmek için uygulayabileceğiniz 5 temel yönteme göz atalım.

1. Forklift Bakımlarını Aksatmamak

Saatlerce aralıksız çalışabilen forkliftler ile gün içinde tonlarca yük taşınır. Yüksek mukavemet anlamına gelen ağır yükler; tekerlek, dingil, asansör, şanzıman, hidrolik sistem ve direksiyon sistemi üzerinde aşınmalara ve tahribatlara neden olabilir. En kaliteli ve dayanıklı forklift modellerinin bile zaman zaman arızalanabileceği göz ardı edilmemelidir. Her parçanın ve sistemin belli aralıklarla bakımdan geçmesi ve eskiyen parçaların düzenli olarak yenilenmesi ise forklift arızalarını önleyebilmek için uygulanabilecek en önemli tedbirlerden biridir.

2. Her Zaman Doğru Forklifti Kullanmak

Özel çalışma koşullarına, zemin durumuna ve mal ağırlığına uygun olarak üretilen forklift modelleri, mutlaka amaca uygun olarak kullanılmalıdır. Farklı motor gücüne, taşıma kapasitesine ve hareket kabiliyetine sahip olan forkliftlerin her biri belli türdeki işleri üstlenebilecek şekilde tasarlanır. Bu tasarıma aykırı kullanımlar ciddi arızalara yol açabileceği gibi, iş güvenliği ve verimliliği açısından da hatalıdır. Örneğin 4 ton taşıma kapasitesine sahip bir forklift ile 5 ton mal taşımak ya da istifleme için tasarlanan elektrikli bir forklifti toprak zeminde kamyona mal yüklemek için kullanmak doğru değildir.

3. Çalışma Kurallarına Uyum Göstermek

Tüm birimlerde olduğu gibi depo, açık alan ve hangar gibi çalışma alanlarında da yüksek disipline ihtiyaç vardır. Kurallara ve prosedürlere uygun olarak çalışmak, iş yeri güvenliğini tehlikeye atabilecek davranışsal faktörleri önlemeyi kolaylaştırır. Agresif sürüş, akrobatik hareketler, yüksek hız ve forklift üzerinde yolcu taşıma gibi uygunsuz davranışların önüne geçilmelidir. Operatörler makina kullanımı, yük taşıma prosedürleri ve iş yeri kuralları konusunda eğitilmelidir.

4. Yükleme ve İstifleme Alanlarının Güvenliğini Sağlamak

Forklift arızalarını önleme sürecinde yapılabilecek bir diğer önemli tedbir de yükleme ve istifleme alanlarının düzenini sağlamaktır. Forklift kazalarının ve arızalarının büyük bir çoğunluğu yükleme, istifleme veya mal indirme aşamasında gerçekleşir. Yükleme rampalarını iş yeri koşullarına uyumlu olarak tasarlamak, forklift operatörünün her yük alımında daha rahat ve güvenli bir şekilde çalışabilmesini sağlar. Forklift çatalının paletten çıkması, yük dengesinin bozulması, yaklaşma mesafesinin yanlış değerlendirilmesi gibi sorunları ortadan kaldırmak pratik, istikrarlı ve güvenli bir taşıma için oldukça değerlidir.

5. Depo Alanlarını Yüklemeye Uygun Hale Getirmek

Depo gibi geniş alanlardaki raf sistemlerinin ve depolama noktalarının doğru yerleşime ve tasarıma sahip olması önemlidir. Karmaşık koridorlar, ufak engeller, zemin kot farkları ve dar alanlar, forklift operatörünün çalışma konforunu bozabilir. Sorunsuz sürüş için tasarlanan beton zeminler, kullanım konforunu yükselten yükleme noktaları, yol gösterici numaralar ve şeritler ise forklift operatörünün daha hızlı ve rahat bir şekilde yük taşımasını sağlar. Düşük efor ve optimum kapasite ile yük taşımak forkliftlerin daha az yıpranmasına, uzun ömürlü olmasına da yardımcı olur.

Forklift arızalarından kaçınabilmek için düzenli bakımların aksatılmaması ve gerekli parça değişimlerinin zamanında yapılması oldukça önemlidir. Siz de ihtiyaç duyduğunuz tüm forklift yedek parça seçeneklerine partsbul.com üzerinden ulaşabilir, güvenli ve avantajlı ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.