Forklift Lastiği Ne Zaman Değiştirilmeli?

07-09-2023 16:56
Forklift Lastiği Ne Zaman Değiştirilmeli?

Geleneksel bir süspansiyon sistemine sahip olmayan forkliftlerin tüm ağırlığı gövde ve lastikler üzerindedir. Asansör sistemine alınan yükle birlikte lastiklerin taşıması gereken ağırlıklar da oldukça yüksek seviyelere çıkabilir. Kullanım sıklığı, zemin koşulları ve yük miktarı ile birlikte makine lastiği aşınıp özelliğini kaybetmeye başlar. En çok aşınan parçalardan biri olan forklift lastiklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve belli aralıklarla yenilenmesi gerekir.

Forklift Lastiği Ne Zaman Değişmeli?

Yeni nesil forklift lastiklerinin üzerinde sarı, mavi ya da beyaz renklerde bir aşınma çizgisi bulunur. Lastik %50’nin üzerinde aşındığında çizgi ortadan kalkar, bu durum lastiğin yenilenmesi gerektiğine işaret eder. Lastik yanaklarında şerit halinde kopmaların görülmesi veya lastik tabanında baloncuk şeklinde çıkıntıların oluşması da lastiğin yapısal bütünlüğünü kaybettiğini gösterir. Forklift lastikleri diğer taşıtların lastiklerinden farklı olarak yüksek yol tutuşu yerine yüksek dayanıklılığa sahip olacak şekilde tasarlanır. Kalın hamurlu, derin dişli ve yüksek profilli pnömatik lastik modelleri hava basıncına bağlı olarak farklı noktalardan aşınabilir. Dolgu lastik modelleri ise kullanım ömrünü tamamlaması halinde çatlama, ezilme ve kopma eğilimi gösterebilir.

Maksimum 5 yıl veya 50.000 km kullanımın ardından forklift lastiklerinin yenisi ile değiştirilmesi önerilir. Lastiğin türü, kullanım tarzı, zemin koşulları ve çekilen yükün ağırlığı gibi detaylara bağlı olarak bu süre daha uzun veya kısa olabilir. Çok yoğun şartlarda çalıştırılan forkliftlerin lastikleri daha kısa süre içinde yıpranabilir. Yüksek basınca maruz kalan lastik yanak ve sırt bölümleri aşınmaya açık alanlardır. Bu yüzeylerde çatlaklar veya deformasyonlar oluşması halinde forklift lastik değişimi zaruri hale gelebilir. Rutin bakımlarda lastiğin genel kondisyonuna mutlaka göz atılmalıdır. Forklift operatörü de her kullanımdan önce lastiklerin genel durumunu kontrol etmeli, sönme, çatlak veya hasar durumunda sürüşe geçmemelidir.

Aşınmış Lastiği Değiştirmemek Nelere Sebep Olabilir?

Çalışma koşulları, çevresel etkiler ve zemin yüzeyi, lastik değişimine etki eden hususlar içinde gösterilebilir. Çok sıcak zeminler, toprak alanlar, yoğun yük kapasitesi ve agresif sürüş gibi dinamikler lastiğin hızla aşınmasına neden olabilir. Aşınan lastiğin değiştirilmemesi ise iş güvenliği açısından ciddi risklere yol açabilir. Forklift üzerinde gelişmiş bir süspansiyon sistemi bulunmadığı için yükün büyük bir bölümü lastiklere aktarılır. Havası inmiş, çok şişirilmiş ya da aşınmış bir lastik, forkliftin asansör ve şasi dengesini bozabilir. Sürüş esnasında farklı yönlere çekme durumu manevra yapmayı zorlaştırır. Zamanında değiştirilmemiş lastikler kullanım esnasında patlama veya çökme yaptığında forklift üzerindeki yük de kontrolsüz bir şekilde yere düşebilir ve ciddi kazalara sebebiyet verebilir.

Farklı kullanım alanlarına uygun olarak tasarlanan üç, dört veya altı tekerlekli forklift türleri yükleme eşiğine uygun lastiklerle gelir. Örneğin 4,5 ton kapasiteli bir forkliftin toplamda 9 tondan fazla yüke dayanım gösterebilecek lastiklerle donatılması gerekir. Ayrıca eski veya aşınmış lastiklerle forklift kullanmak makine şasisine ve bileşenlerine ciddi zararlar verebilir. Aşınmış, az şişirilmiş ya da çatlamış lastikler yüksek ağırlığa sahip forkliftlerin dengesini bozabilir. Tek tekerde oluşan bir sorun bile forklift üzerinde asimetrik güç dağılımına yol açabilir. Ağırlık merkezinin bozulması makinenin sağa, sola veya öne doğru yığılmasına neden olabilir. Lastikler arasında eşit olmayan yük dağılımı tekerlek alt takımı, fren setleri, direksiyon bileşenleri gibi diğer hareketli parçaların da daha hızlı aşınmasına sebep olabilir.

Güvenli ve sürdürülebilir bir çalışma düzeni oluşturmak için forklift lastiklerinin, fren setinin ve direksiyon sisteminin bakımlarını ihmal etmemek gerekir. Siz de bakım sürecinde ihtiyacınız olan forklift yedek parça seçeneklerine Partsbul üzerinden ulaşabilir, avantajlı ödeme seçenekleriyle alışveriş yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.