Forklift Şanzıman Arızaları ve Çözümleri

19-09-2023 16:43
Forklift Şanzıman Arızaları ve Çözümleri

Endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılan forkliftlerde tıpkı diğer araçlarda olduğu gibi belirli nedenlere bağlı olarak zamanla şanzıman arızaları meydana gelebilir. Peki bu arızalar neler ve nasıl çözülebilir?

Forklift Şanzıman Arızaları Nelerdir?

Forklift şanzımanı, motorun ürettiği gücü tekerleklere aktaran ve bu gücün yönlendirilmesini sağlayan kritik bir bileşendir. Şanzımanın doğru çalışmaması, forkliftin genel performansını ve operasyonel güvenliğini doğrudan etkileyebilir. En sık rastlanılan forklift şanzıman arızalarının nedenleri ve belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

Gürültülü Şanzıman

Şanzımandan anormal sesler gelmesi genellikle dişli ya da rulmanların aşırı aşınmasından kaynaklanır. Eski ya da yetersiz şanzıman yağı da şanzımanda gürültünün oluşmasına sebep olabilir. Şanzımanda anormal seslerin oluşmasının diğer nedeni de senkronize elemanların yıpranmasıdır. Ayrıca belli bir süre bakımı yapılmamış şanzımanlarda biriken kir ve metal parçacıkları da bu seslere yol açabilir.

Yağ Sızıntısı

Şanzımandan yağ sızıntısı, contaların yıpranması ya da bozulmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda hatalı ya da hasarlı şanzıman contaları ve keçeleri de sızıntılara sebep olabilir. Şanzıman kapağında ya da gövdesinde oluşan çatlaklar da sızıntı yapabilir. Öte yandan şanzımanın aşırı doldurulması yağın genleşerek basınç yaratmasına, basıncın sonucu olarak sızıntılara yol açmasına neden olabilir. Şanzımandaki bağlantı noktalarında veya hortumlarda gevşeme ya da kopma da yağ sızıntısının başlıca sebeplerindendir.

Titreşim

Şanzıman takozları, şanzımanı araç şasisine sabitleyen ve titreşimleri emen bileşenlerdir. Zamanla bu takozlar aşınabilir ya da zarar görebilir. Bu da sürüş sırasında anormal titreşimlere yol açabilir. Bu nedenle titreşim sorununu teşhis ederken şanzıman takozlarının durumu da kontrol edilmelidir.

Gecikmeli ya da Zor Tepki

Eğer şanzıman gecikmeli ya da zor tepki veriyorsa hidrolik şanzımanlarda sıvı basıncının düşük olmasından kaynaklanabilir. Elektronik kontrollü şanzımanlarda bu tür sorunlar genellikle kontrol mekanizmasındaki hatalardan kaynaklanır. Mekanik şanzımanlarda ise aşınmış ya da zarar görmüş senkronizörler gecikmeli tepkilere yol açabilir. Diğer yandan şanzıman yağının kalitesiz veya eski olması da şanzımanın düzgün çalışmaması ile gecikmeli tepkimeye neden olabilir.

Yüksek Sıcaklık ve Aşırı Isınma

Forklift şanzımanlarında, basınç ve hararet müşürü gibi bileşenler, şanzımanın ne kadar ısındığını ve içerisindeki yağ basıncını kontrol eder. Eğer bu müşürler arızalıysa ya da yanıltıcı bilgi veriyorsa, şanzımanın aşırı ısınmasını engellemek zordur. Dolayısıyla forklift şanzımanının aşırı ısındığını düşünüyorsanız, öncelikle basınç ve hararet müşürünün durumunu kontrol etmelisiniz.

Forklift Şanzıman Arızaları Nasıl Çözülür?

Forklift şanzıman arızalarının çözümü, arızanın türüne göre değişiklik gösterir. Bazı yaygın şanzıman arızaları ve çözüm yolları şunlardır:

  • Gürültülü bir şanzıman, aşınmış dişli ya da rulmanların işareti olabilir. Bu tür problemle karşılaşırsanız, şanzımanın iç kısımlarını incelemek için bir uzmana başvurmalısınız. 
  • Forklift şanzımanından yağ sızıntısı varsa, öncelikle sızıntının kaynağını belirlemek önemlidir. Contaların, keçelerin ya da şanzıman gövdesindeki çatlakların bu sızıntılara sebep olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Eğer forklift şanzımanından gelen anormal titreşimler fark ederseniz bu durum dengesiz ya da aşınmış bileşenlerden kaynaklanıyor olabilir.
  • Forklift şanzımanının gecikmeli tepki vermesi, hidrolik sıvı basıncının düşük olmasından ya da elektronik kontrollerdeki bir hatadan kaynaklanabilir. Bu durumda hidrolik sıvının seviyesini kontrol edebilir ya da elektronik kontrol sistemini inceleyebilirsiniz.
  • Forklift şanzımanı aşırı ısınıyorsa sorun yağın eski ya da yetersiz olmasından kaynaklanır. Şanzıman yağını kontrol edip gerektiğinde değiştirmek, aşırı ısınma sorununu çözebilir. 

Forklift arızaları için, ekipmanın uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlamak amacıyla doğru yedek parçaları tercih etmek önemlidir. Eğer siz de forkliftiniz için kaliteli ve uygun fiyatlı yedek parçalar arıyorsanız, Partsbul uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.